‘t Boeksken is het 6-wekelijks programmablad van Scouts Ninove. De vergadering gaat door van 14u tot 17u op zondag, tenzij anders aangegeven.
Voor de Jongverkenners en Verkenners is het ook vergadering op zaterdag van 18u30 tot 19u30, tenzij anders aangegeven.

Woordje van de Groepsleiding

 • Beste scout, ouder en/of sympathisant

  Het nieuwe scoutsjaar is weer aangebroken en de overgang is achter de rug, dus het is tijd voor ons 6-wekelijks programmablad: ’t Boekske.

  Ook dit jaar zijn er heel wat verschuivingen binnen de leidingsploeg. Ik zal beginnen bij mezelf. Voor diegenen die mij nog niet kennen: mijn naam is Tuur De Saedeleer en ik neem vanaf nu de rol van Groeps- en Jinleiding op mij, samen met Luka Wauterickx en Emilio Giacomucci. Bij de kapoenen, welpen en verkenners komen er hierdoor ook nieuwe akela’s en masters aan het roer. Veel succes Lukas Lumen, Seppe Prieels en Niels Van Damme met jullie nieuwe rol!

  Om mezelf kort even voor te stellen: ik zit al van mijn 6 jaar oud, 1ste jaar kapoen, in de scouts. Na 2 jaren leiding bij de Jongverkenners en 1 jaar master bij de Verkenners, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. We nemen dus ook afscheid van onze voorgangers, Ruben De Vuyst en Maximiliaan Muylaert. Bedankt voor de bewezen diensten! Ik ben 21 jaar en dus nog studerende en op kot in het mooie Gent. Buiten de scouts ben ik ook actief bij minivoetbalclub Borussia Dorstmund en zaalvoetbalclub Wacko’s. In de rest van mijn vrije tijd ga ik graag eens gaan lopen of padellen, of gewoon iets gaan drinken. 😉

  Ten slotte hoort er bij een nieuw scoutsjaar natuurlijk ook een nieuw jaarthema. Dit jaar is dat ‘Speelstek, reuzeplek’.

  Wij, Scouts Ninove, spelen altijd en overal: zowel binnen en buiten, als op het water of in het bos. Geen enkel terrein is onbekend voor ons. Tegenwoordig staat onze wereldwijde speeltuin regelmatig onder druk. Maar we zouden Scouts Ninove niet zijn als we de handen niet uit de mouwen van ons hemd zouden steken. We moeten dus opkomen voor onze omgeving en onze scouteske thuis, en dat kunnen we, en doen we, met groot plezier en kleine daden. Zo maken we van elke plek een speelstek!

  Stevige linker

  Tuur De Saedeleer

Kapoenen

 • Voorwoord

  Beste ouders, beste kapoenen

  Het nieuwe scoutsjaar staat alweer voor de deur. We hebben in het eerste boekje alvast een paar klassiekers ingepland. Maar eerst is er natuurlijk de overgang waarbij we afscheid nemen van de oudste kapoenen en een paar leiding. Akela Alexander en leider bouboul zullen de kapoenen verlaten. Leiders Yoran , Robbe en leider Lennert  zullen bij de kapoenen blijven, en ikzelf (Lukas Lumen)  keer terug van de welpen en wordt de nieuwe akela van de kapoenen. Voor vragen kan je mij altijd contacteren via telefoon, mijn nummer is terug te vinden op de site. Ook hebben we dit jaar weer een startdag georganiseerd. Hopelijk brengen alle kapoenen veel vriendjes mee zodat we dit jaar alweer knotsgekke activiteiten kunnen organiseren! Deze vrienden kunnen ook gewoon eens 1 of 2 vergadering meedoen zonder dat ze zich moeten inschrijven. Ook kunnen we meedelen dat het kapoenen en welpenweekend het eerste weekend van november doorgaat. Voor de rest gaan alle vergaderingen gewoon door op zondag tussen 14 en 17 uur aan het lokaal tenzij anders meegedeeld.

  Stevige linker,

  Lumen, fretje, sonck en loodt.

  Zondag 17 september: Overgang

  Alle informatie werd al meegedeeld via de whatsappgroep. We spreken af om 8:30 aan het lokaal, om 15 uur begint de opening van het scoutsjaar aan de grot van Poelk en rond 18 uur sluiten we af aan het dokter Hemerijckxplein.

  Zondag 24 september: Startdag  (afspraak in het park van Ninove)

  De startdag gaat door tussen 14 en 17 uur in het park van Ninove. Breng zeker wat vrienden mee!

  Zondag 1 oktober: Balsport/kennismakingsvergadering

  Nu we opnieuw nieuwe gezichten hebben mogen verwelkomen moeten we ook mekaar beter leren kennen, en hoe kan dat beter dan met balsporten?

  Zondag 8 oktober: Alles op wieltjes vergadering

  Wanneer het nog goed weer is moeten we daar gebruik van maken. Pak alvast je step, skatebord, wavebord, fiets, eenwieler, go-cart, ….. mee.

  Zondag 15 oktober: Ei van Columbus

  Het is niet zo moeilijk, pak alles mee waarmee je een ei kan beschermen en win de wedstrijd.

  Zondag 22 oktober: Jinvergadering

  De jinners organiseren deze zondag hun eerste vergadering OOIT. Hier moet je bij zijn, zijn ze het wel waard leiding te worden??

Welpen

Voorwoordje

Deze zeer warm en hopelijk toffe vakantie is helaas tot zen einde…

Niet getreurd, want het scoutsjaar is terug van weg geweest! We beginnen dit jaar met afscheid te nemen van onze 3de jaars de naar de JVK gaan en verwelkomen de nieuwelingen. We starten met toffe vergaderingen en leuke spelletjes om elkaar wat beter te leren kennen. Hopelijk zien we jullie dan!

Stevige linker,

Seppe (Pri), Amir, Mathias (playmobil) en Timur

Zondag 17/09: Overgang!

Het is weer zover, onze jaarlijkse overgang staat voor de deur.  Dit zijn de belangrijkste zaken voor zondag 17/09 voor de kapoenen en de welpen.

Vertrek om 8:30 aan het scoutslokaal in piekfijn uniform.

Afspraak Poelk: Om 15:00 start de jaarlijkse openingsceremonie en de nieuwe leidingsverdeling aan de grot van Poelk. Hierna zouden we een paar ouders willen vragen om de kapoenen en welpen tot aan de oude garage Meerschman (Elisabethlaan 201) te brengen. Van daar zullen we marcheren door de straten van Ninove om uiteindelijk aan op het Twijnsterplein af te sluiten.

Aankomst:  18:00 afsluiten op het Twijnsterplein.

Wat mee te nemen voor kapoenen die naar de welpen gaan:

-10 euro (cash)

-Lunchpakket

-Stapschoenen

-Propere kleren

-Handdoek

Wat mee te nemen voor welpen die blijven:

-10 euro (cash)

-Lunchpakket

-Stapschoenen

-brouwsel, wat bloem en/of eieren

-Indien er mensen allergieën hebben voor bepaalde ingrediënten gelieve mij een persoonlijk bericht te sturen.

Zondag 24/09: Startdag

De officiële start is hier!

Een dag vol spelletjes en plezier. (zelfs een sprinkasteel!)

Het programma:

14:00 – 14:15 Vlaggengroet – woordje van de groepsleiding

14:15 – 15:00 Infomoment bij de takleiding

14:15 – 17:00 Activiteit voor de kinderen!

Locatie?

Het stadspark van Ninove!

Hopelijk tot dan!

Zondag 01/10: Neem je vriendje mee!

Neem je vriendje(s) mee en laat ze zien hoe tof het is hier bij ons in de scouts!

Afspraak aan het lokaal van 14:00 tot 17:00.

Zondag 08/10: Bosspel

Leider Playmobil heeft een super tof spel bedacht in het mysterieus bos. Benieuwd wat hij heeft uitgestoken!

Afspraak aan de kapel van Bevingen (Neigembos) van 14:00 – 17:00.

Zondag 15/10: 1 tegen allen

Vandaag gaan jullie zich moeten bewijzen of jullie de knotsgekke opdrachten van de leiding tot een goed einde kunnen brengen. (bij een topprestatie kan er een verrassing zijn…)

Afspraak aan het lokaal van 14:00 – 17:00

Zondag 22/10: Jinvergadering

Nieuw jaar, Nieuwe jinners! Laten we eens kijken hoe goed ze het kunnen…

Afsrpaak aan het lokaal van 14:00 – 17:00

Jongverkenners

Voorwoordje

Welkom bij het eerste boekje van dit scoutsjaar.
Na even uitgeblazen hebben tijdens de zomer is het alweer tijd om nieuwe JVK te verwelkomen en de vergaderingen nieuw leven in te blazen!

Voor de nieuwe Jongverkenners onder jullie geef ik graag eerst wat info. Bij de JVK zien de vergaderingen er ietsje anders uit. Zo spreken we niet alleen zondag af, maar ook zaterdag. Op zondag vallen de uren nog steeds van 14u tot 17u (tenzij anders vermeld), maar op zaterdag spreken we af van 18u30 tot 19u30. Vergaderingen op zaterdag zijn dus heel wat korter (maar zeker niet minder leuk!!!).

Om er een beetje in te komen, zullen er meteen heel wat klassiekers aan te pas komen tijdens de vergaderingen van dit boekje. Na de overgang maken we naar jaarlijkse gewoonte eerst tijd voor onze startdag. Hierbij spreken we af van 14u tot 17u in het stadspark van Ninove.
De week hierna valt meteen ook onze eerste zaterdagvergadering! Bij het jongverkennerparlement zullen we luisteren naar wat jullie dit jaar willen doen. Komen is dus de boodschap!

Verder zal er ook een WhatsApp groep komen waarin jullie kunnen communiceren met de leiding. Hiervoor zouden we van de nieuwe jongverkenners en hun ouders graag de telefoonnummers weten. Deze zullen we tijdens de eerste vergaderingen opvragen!

Ten slotte wens ik jullie alvast een zeer fijn scoutsjaar!

P.S. Volgend boekje valt meteen ons eerste weekend. Dit zal waarschijnlijk doorgaan tijdens de eerste helft/eerste weekend van de herfstvakantie. Hou dus zeker deze periode vrij in jullie agenda!

St. L.
Senne Depoorter
Master JVK

Gerard Schout, Leon Vandenberghe, Rune Van Kerckhove, Simon Wauters
JVK leiding

Zaterdag 16 september: Geen vergadering:

Zondag 17 september: OVERGANG
De week der weken is aangebroken: de derde week. Vandaag zullen

Zaterdag 23 september: Geen vergadering
Vandaag geen vergadering want de leiding bereid de startdag voor!

Zondag 24 september: STARTDAG
Vandaag is het officieel de eerste vergadering van het scoutsjaar. Allemaal welkom in het stadspark van Ninove van 14u tot 17u. Indien jullie meer info willen, vinden jullie dit op het facebook evenement.

Zaterdag 30 september: Jongverkennerparlement
Bij het JVK-parlement luistert de leiding naar jullie. Wat willen jullie doen en wat niet? We horen het graag! (afspreken doen we op zaterdag van 18u30 tot 19u30)

Zondag 1 oktober: vertrouwensspelletjes + breng je vriendje mee
Vallen de nieuwe jongverkenners te vertrouwen, of moeten ze beter nog een jaartje bij de welpen vergadering volgen? We zien het vandaag! Breng vandaag zeker een vriendje mee als je dit hebt.

Zaterdag 7 oktober: Oerhockey
Deze zaterdag is het tijd voor een klassieker. Met primitieve middelen en ons lichaam spelen we vandaag hockey zoals ze dit in de prehistorie ook deden!

Zondag 8 oktober: Blaaspijpen
Train jullie longcapaciteit en oog-handcoördinatie maar goed, want je zal dit deze zondag zeker nodig hebben. We nemen het op tegen elkaar om te kijken wie

Zaterdag 14 oktober: Basic vergadering
Nu de zomer stilletjes aan verdwijnt en vragen we ons af of we ons niet een beetje te veel hebben laten gaan. Daarom zullen we vandaag proberen enkele kilootjes kwijt te raken!

Zondag 15 oktober: Woudloperskeuken
Bij woudloperskeuken gaat het om lekker eten en drinken. We zullen kijken of jullie het in zich hebben om echte chef-koks te worden! Iedereen mag zijn eigen stukje vlees meenemen, de leiding zal de rest voorzien! Uren zullen meegedeeld worden via WhatsApp!

Zaterdag 21 oktober: Verrassingsvergadering
Vandaag laten we ons ver(r)assen! Hopelijk zijn jullie even ver(r)ast als ons. Komt dat zien!

Zondag 22 oktober: Jinvergadering
Daar is hij dan: de eerste jinvergadering van de afgelopen 2 jaar! Hopelijk hebben de nieuwe jinners iets spectaculair in petto!

Verkenners

 • 23/09 Verkennerparlement
  We staan aan het begin van het scoutsjaar, dus nu vooral is het belangrijk om ook eens naar jullie te luisteren! Denk allemaal eens goed na over wat jullie willen doen dit jaar (in de mate van het mogelijke). We vullen nog aan met kennismakingspelletjes.

  24/09 Startdag
  Na de overgang van vorige week geven we het nieuwe scoutsjaar nog een extrastartschot met onze startdag. We spreken af in het park zoals elk jaar. Jullie mogen zeker een vriend, broer, neef,… meenemen!

  30/09 Pimp-je-lokaalvergadering
  De naam zegt het zelf! Vandaag mogen jullie het VK-lokaal pimpen naar jullie eigen zin/smaak. Voorzie jullie zelf met posters, vlaggen, stickers,… Heel interessante vergadering voor de eerstejaars! Zo kunnen jullie een nieuwe touch aan het lokaal geven.

  01/10 Parracommando
  Vandaag gaat iedereen pas echt te weten komen met wie hij het liefst naar de oorlog gaat! Geen ruimte voor ontspanning op deze zondag! Zet jezelf zo scherp mogelijk om de beste tijd te realiseren. Neem een handdoek en extra ondergoed en kousen mee.

  07/10 Schietvergadering
  Na onze fysieke testen van vorige week gaan we de snipers uit onze parracommando’s halen! We gaan van start met een kleine competitie, maar jullie mogen ook voorwerpen meenemen om kapot te schieten. Zet jullie vizier alvast op scherp!

  08/10 Techniekenvergadering
  Als verkenner moet je beschikken over een aantal technieken, die gaan wij jou zo goed mogelijk leren. Het is sterk aangeraden om te komen, zeker voor de eerstejaars onder jullie.

  14/10 Zeg-eens-euh-vergadering
  Euh zegt iedereen, maar wie zegt euh het minst onder de verkenners? We bereiden jullie vandaag voor op de vele presentaties die jullie nog gaan moeten geven. Het spel wordt duidelijk als jullie komen!

  15/10 Bosspel
  Vandaag trekken we er op uit in het Neigembos. Afspraak om 14u aan het lokaal, maar met de fiets! Tijdens het schrijven van dit boekje kan ik helaas nog niet weten wat de weergoden voor ons in petto hebben, maar pak zeker een stevig paar schoeisel mee!

  21/10 Gezelschapspelletjes
  Na onze actieve weken is het tijd voor wat ontspanning! Let op de uren verschillen, we spreken af om 18u30 en sluiten af om 20u30. Jullie mogen allemaal jullie favoriete spel meenemen (fix Risk). Wij voorzien ook nog iets om te knabbelen en te drinken. Zondag is het geen vergadering!

  28/10 Caféspelen
  Cafésport = beste sport! Hier onderscheiden mannen zich van jongens! Hopelijk zijn jullie nog geen cafégangers, maar graag zouden we jullie wat bijleren om mee uit te pakken op café. Van kaarten tot pitjesbak, we leren jullie het vak!

  29/10 Blaaspijpvergadering
  Enkele weken geleden stelden we ons vizier al op scherp met onze schietvergadering. Vandaag gaan we kijken hoe scherp ons vizier staat midden in de strijd. Als jullie nog een blaaspijp hebben liggen mogen jullie die zeker meenemen. See you in combat!

Jinners

Beste jinners

Eerst en vooral wil ik jullie feliciteren. Iedereen heeft met glans “den overgang” doorstaan, proficiat!

Het echte werk begint natuurlijk nu nog maar. Komende weken worden jullie steeds op de vergaderingen verwacht bij de tak die jullie zijn toegewezen. De bedoeling is om de skills die jullie geleerd hebben tijdens jullie scoutscarrière als gast, door te geven aan de nieuwe lichting. Natuurlijk is het “jinnerleven” niet enkel leiding staan op zaterdag/zondag. Tijdens het jaar zullen jullie zowel met onze groep (de jinners en jinleiding) als met de vt’s nog andere activiteiten doen. Wij kijken er alvast naar uit!

15-17/09: Overgangsweekend

Zie brief

22/09: Lokaal opkuisen

Het lokaal kan wel een opkuissessie gebruiken als we een nieuwe start willen nemen. Uren worden nog gecommuniceerd!

23/10  Helpen opzetten voor startdag

Uren zullen nog worden meegedeeld.

24/10 Startdag + meehelpen afbreken

Idem gisteren.

14/10 Uitstap naar Antwerpen

Eindelijk is het van dat! We gaan Naar Antwerpen om een grijs hemd te gaan halen! Uren worden nog gecommuniceerd

21/10: Jinreis bespreken

Breng allemaal jullie laptop mee want we gaan al eens beginnen brainstormen waar we naartoe willen gaan! Afspraak om 19u30 aan het lokaal.

Voortrekkers

 • Programma VT